• 27 kwietnia 2024

Nie przepadam za gotowaniem, ale nigdy byś się o tym nie dowiedział, patrząc na moją kuchnię. Na pierwszy rzut oka widać, że solidny piec holenderski i żeliwna patelnia na stałe zamieszkały na moim blacie. Niepewnie ułożony stos patelni, foremek do ciastek i muffinów stoi na szczycie mojej lodówki. A gdybyście otworzyli moją spiżarnię, znaleźlibyście nawet sous vide, robot kuchenny i elektryczny otwieracz do puszek. Wszystko to oznacza, że mam mnóstwo sprzętu kuchennego, który zapycha mój blat i półki.

Jak wynika z powyższej listy, moja mała kuchnia już dawno powinna zostać poddana poważnej czystce w stylu Marie Kondo. (Nie wspomniałam nawet o dwóch szufladach pełnych drewnianych łyżek, silikonowych szpatułek, chochli, sokowirówek do cytrusów i szczerze mówiąc, kto wie, czego jeszcze. *Insert grimace emoji here.*) Aby zainspirować mnie do ostatecznego uporządkowania mojej kuchni raz na zawsze, poprosiłam najlepszych szefów kuchni o podzielenie się produktami, które uznali za najlepsze narzędzia do organizacji kuchni.

Od pomysłowego zestawu rozszerzalnych organizerów do szuflad po zestaw hermetycznych szklanych słoików, dzięki którym przyprawy będą trwalsze, przewijaj dalej, aby zapoznać się z ich propozycjami.

 
 

"Moim obowiązkowym narzędziem do organizacji kuchni jest skórzana rolka na noże Hedley & Bennett" - mówi Jason Neroni, szef kuchni i właściciel w The Rose Venice. "Jest wykonany ręcznie w Los Angeles, wygląda świetnie, jest elegancki i ma wystarczająco dużo miejsca, aby zmieścić wszystkie moje narzędzia w jednej torbie".

 
 

"Jestem wyznawcą metody KonMari - tej samej metody, którą spopularyzowała Marie Kondo" - wyznaje Tomo Takahashi, prezes i założyciel JINYA Ramen Bar. "Ważne jest, aby być w stanie wizualizować narzędzia, które posiadasz, aby jak najlepiej je wykorzystać, więc polecam te przezroczyste przegrody do szuflad, aby zmaksymalizować przestrzeń w szufladzie i utrzymać wszystko w zasięgu wzroku".

 
 

"Ten japoński zestaw do mise en place pomaga zaoszczędzić miejsce" - zdradza Charles Namba, szef kuchni i właściciel w Tsubaki. "Jest bardzo cienki, a amerykańskie zazwyczaj zajmują więcej miejsca na blacie".

 
 

"W Percolate używamy najnowocześniejszych, hermetycznych pojemników do przechowywania, aby zachować świeżość naszych najwyższej jakości herbat sypanych i zapobiec narażeniu ich na działanie powietrza" - ujawnia Jeremy Godsil, założyciel Percolate. "Pojemniki te zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV, co przedłuża okres przydatności produktu do spożycia. Są one również uniwersalne - można w nich przechowywać herbatę w torebkach, przyprawy lub ziarna kawy."

 
 

"The Container Store jest najlepszym przyjacielem dla wszystkich potrzeb związanych z organizacją kuchni", twierdzi Perry Pollaci, szef kuchni w Castaway. "W Castaway używamy plastikowych, ustawianych jeden na drugim pojemników do przechowywania naszych ziół. Dzięki temu łatwo je zobaczyć, a co najważniejsze zachowują świeżość.

Zawiń zioła w papierowy ręcznik, aby zapewnić im maksymalną świeżość.
 
 

"Etykieciarka jest również niezbędne, jak kuchnia może się zajęty i sprawia, że [kanistry] łatwiej złapać to, czego potrzebujesz w pośpiechu," dodaje Pollaci.

 
 

"Tradycyjne francuskie naczynie na masło, takie jak to, utrzymuje masło świeże, smarowne i łatwe w użyciu", mówi Peter Cullinane, założyciel Lewis Road Creamery. "Zachowuje smak masła dzięki hermetycznemu zamknięciu wody w podstawie. Nie trzeba go przechowywać w lodówce - można go postawić na blacie lub szafce. Po prostu napełnij pojemnik niewielką ilością wody, nabierz masło Lewis Road Butter do dzwonu, aż się wypełni, a następnie włóż pokrywę na miejsce. Uzupełniaj świeżą wodą co kilka dni i ciesz się!".

 
 

"Wilgoć zaczyna uciekać, gdy tylko pokroisz ciasto. Aby przedłużyć żywotność tortu, mój niezbędnik do przechowywania w kuchni to wysokiej jakości stojak na tort i kopuła, jak ten z Pottery Barn" - wyjaśnia Ken Romaniszyn, założyciel Lady M Confections. "Dzięki tej kopule, pokrojone ciasto może przetrwać kilka dodatkowych dni. Użycie stojaka na ciasto zamiast talerza zwalnia również dodatkowe miejsce na blacie lub w lodówce."

 
 

"Jeśli kupiłeś butelkę wina z zamiarem otworzyć go w ciągu kilku dni do kilku tygodni, twój zaufany lodówka jest doskonałym chłodziarka wina i blat oszczędzania miejsca. Jeśli jednak masz butelki wina, które chcesz przechowywać przez jakiś czas (miesiące), niezbędna jest odpowiednia chłodziarka do wina" - zapewnia Nicholas Caballero, kupiec win i właściciel Mirabelle Wine Bar. "Polecam Wine Enthusiast Silent 12-Bottle Wine Cooler. Za mniej niż 200 dolarów, ta kompaktowa chłodziarka jest idealna dla Twoich butelek z wyższej półki, które możesz chcieć zachować na specjalny wieczór z przyjaciółmi lub cieszyć się nimi przed telewizorem oglądając The Marvelous Mrs. Maisel."

 
 

"To narzędzie jest super proste, ale świetne do przechowywania wszystkich łyżek i szczypiec podczas gotowania" - wyjaśnia Neal Fraser, szef kuchni i właściciel Redbird i Vibiana. "Wypełniam go gorącą wodą i trzymam go na niskim palniku lub ruszcie do naleśników na kuchence".

"Przemysłowe skrzynki na narzędzia są zdecydowanie niezbędne w mojej pracy", mówi Claudette Zepeda-Wilkins, szefowa kuchni i partnerka w El Jardín. "W restauracji każdy dostaje szufladę dla siebie, abyśmy mogli zachować porządek. W domu dobrze sprawdza się mniejsza szafka, ale kluczowe jest posiadanie różnych szuflad lub oddzielnych pudełek. Możesz oddzielić noże od przypadkowych rzeczy, których potrzebujesz i używasz, a po które zwykle się gubisz, jak na przykład małe końcówki do dekoracji."

 

Przeczytaj więcej na: http://uslugi-oswietlenie.pl

Top