• 19 kwietnia 2024

Jeśli kiedykolwiek oglądał dom makeover show - i bądźmy szczerzy, istnieje wiele do wyboru - gospodarze są zawsze nieugięty o znaczeniu dobrze zaprojektowanej kuchni. Na przykład, nie powinno być wystarczająco dużo centymetrów między blaty i wyspa centrum, i to jest dobry pomysł, aby umieścić zlew pod oknem. Nie zapominaj, że szafki powinny być tak obfite, jak to tylko możliwe, a opcje siedzenia są koniecznością. Brzmi znajomo? Cóż, te lekcje są tak samo surowymi przykazaniami, jak i stylowymi detalami.

Ale nawet jeśli spędziłeś niezliczone godziny oglądając te programy, nadal jest to wyzwanie, aby zmierzyć się z przebudową kuchni na własną rękę. Zwłaszcza, jeśli Twoja kuchnia jest mała.

Dlatego zwróciliśmy się do Ashley Goldman, blogerki stojącej za "The Gold Hive", i projektanta wnętrz Jesse DeSanti, właściciela Jette Creative, aby przedstawili spostrzeżenia, których potrzebujesz, aby myśleć jak profesjonalista, gdy lecisz solo. Od nauki, jak wizualizować potencjał przestrzeni do realizacji planu, który maksymalizuje powierzchnię, ich wskazówki na temat błędów projektowych, aby uniknąć w małej kuchni zapewni, że będziesz tworzyć "przed i po" transformacji, która jest godna primetime TV.

Czytaj dalej, aby uzyskać ich porady, i zobaczyć, jak to będzie kształtować swój sposób myślenia podczas remontu małej kuchni.

Ashley Goldman z The Gold Hive

Goldman ma proste ramy odniesienia dla projektowania małej kuchni: Rozważ najpierw funkcję. "Fajnie jest myśleć o kolorze, płytkach i wykończeniach w przebudowie kuchni, ale zawsze myślę o tym, jak przestrzeń powinna działać, zanim jak powinna wyglądać" - mówi.

Aby wprowadzić tę radę w czyn, spójrz na dostępną przestrzeń w swojej kuchni i wyobraź sobie, jak będziesz się poruszać po pokoju. "Inteligentne przechowywanie, funkcjonalna przestrzeń na blacie i dostęp do najważniejszych urządzeń to priorytety" - kontynuuje. "Gdy układ, który maksymalizuje funkcjonalność jest na miejscu, można włączyć wykończenia i palety kolorów, aby odegrać się od planu podłogi i szafek. Dotyczy to zarówno dużych, jak i małych kuchni, ale im mniejsza przestrzeń, tym mądrzejszy musi być projekt funkcjonalny."

Błędy, których należy unikać w małej kuchni

Nie instaluje górnych szafek. "Kuchnia bez górnych szafek czuje się przewiewna, kiedy jest po raz pierwszy zainstalowana, ale kiedy ludzie się wprowadzają, natychmiast czuje się zajęta, kiedy dodają magnetyczny stojak na przyprawy do ścian, wieszają garnki i patelnie z sufitu i układają kosze na lodówce" - mówi.

Przechowywanie noża, krajalnicy do awokado i korkownicy do jabłek spowoduje zatłoczenie minimalnej przestrzeni magazynowej" - kontynuuje Goldman.

Nie instaluje górnych szafek. "Kuchnia bez górnych szafek czuje się przestronna, gdy jest po raz pierwszy zainstalowany, ale kiedy ludzie wprowadzają się, to natychmiast czuje się zajęty, gdy dodać magnetyczny stojak na przyprawy do ścian, powiesić garnki i patelnie z sufitu, i stos kosze na lodówce," mówi.

Jak naprawić te błędy

Rozważ ukryte szafki zamiast otwartych półek lub szklanych drzwi. "Bałagan może być ukryty, gdy miejsce do przechowywania jest ciasne", mówi.

Zainstaluj gniazdka wewnątrz spiżarni. "Dzięki temu małe urządzenia mogą być podłączone i gotowe do użycia w miejscu, gdzie są poza zasięgiem wzroku i cennych lad" - dodaje Goldman.

Nie zapomnij o rogach szafek. "Leniwe Zosie i wysuwane szuflady narożne wykorzystują zakamarki" - zauważa Goldman.

Umieść je na tacy na blacie, aby utrzymać je w ryzach i zachować ich intencjonalny wygląd" - mówi Goldman.

 

Jesse DeSanti, właściciel Jette Creative

Jesse DeSanti ma również szybką mantrę, którą należy zapamiętać podczas planowania małej kuchni: Wykorzystaj każdy pojedynczy cal.

"Z reguły mój zespół 'umieszcza' przedmioty, które klient ma na rysunkach, abyśmy mogli się upewnić, że jest na wszystko miejsce" - mówi. "Zazwyczaj zalecamy mniejszą liczbę górnych szafek, aby umożliwić odczucie większej przestrzeni, a następnie budujemy trochę przechowywania na pełnej wysokości, aby nadrobić tę stratę. Otwarte półki to coś, na co zwykle dostajemy trochę oporów, ale ilość rzeczy, które możesz wystawić na zewnątrz jest większa niż większość ludzi myśli."

Błędy, których należy unikać w małej kuchni

"Ciężko" wyglądające górne szafki. "To obciąża przestrzeń" - zauważa.

Urządzenia, które są zbyt duże dla pomieszczenia. "Nagle trudno jest się poruszać" - mówi DeSanti.

Tworzenie zbyt wielu szczegółów. "Dodanie mnóstwa wsporników do otwartych półek, na przykład, tworzy naprawdę dużo do oglądania w tak małej przestrzeni" - dodaje.

Jak naprawić te błędy

Wykorzystaj prostotę. "Pamiętaj, że mniej znaczy więcej" - mówi. "Zwrócenie się w kierunku prostoty jako punktu odniesienia dla kuchni jest po prostu dobrym narzędziem w ogóle".

Spróbuj ograniczyć ilość zainstalowanych "rzeczy.""Kuchnia ma już tak wiele dzieje się bez dodatkowych szczegółów projektowych," DeSanti mówi. "Zamiast tego użyj jedzenia, słoików, talerzy i misek jako swoich detali".

Top