• 29 marca 2024

Przyprawy były tym, co łączyło świat przed wiekami i są tym, co łączy wszystkie nasze kuchnie dzisiaj. To element, który nadaje potrawom ich najbardziej wyraziste, rozpoznawalne cechy; jeden z filarów kuchni, który sprawia, że jedzenie jest warte jedzenia, a życie warte życia. Istnieje dosłownie cały świat smaków, który można odkryć dzięki sztuce mieszania przypraw - ciepły ziemisty smak północnoafrykańskiego ras el hanout, kwiatowy aromat środkowoazjatyckiego Khmeli Suneli, cytrusowy ogień japońskiego Togarashi, by wymienić tylko kilka. Ale zanim zaczniesz szaleć, budując półkę z przyprawami swoich marzeń, musisz najpierw zbudować solidne podstawy; te osiem przypraw to kuchenne woły robocze, od których musisz zacząć.

Suszone oregano

W przypadku większości ziół, lepiej wybrać świeże lub mrożone, niż suszone, ale oregano jest wyjątkowe: pozostaje aromatyczne, kiedy jest suszone i nie ma żadnych "nieświeżych" nut, które sprawiają, że smakuje jak blada imitacja samego siebie. Ponadto, oregano jest niezbędne do pizzy, tacos i grilla, które są trzema najważniejszymi grupami żywności.

Kminek

Pochodzący z Bliskiego Wschodu kminek stał się jedną z najczęściej sprzedawanych przypraw już w starożytności, stając się tradycyjnym składnikiem wielu kuchni świata. (Ciekawostka: W starożytnej Grecji kminek był używany przy stole w taki sam sposób, jak dziś sól i pieprz)! Jego dymny profil znajdziesz najczęściej w przepisach kuchni meksykańskiej, południowo-zachodniej, północnoafrykańskiej, bliskowschodniej i indyjskiej, a także w niektórych regionalnych daniach kuchni chińskiej.

Rozdrobniona czerwona papryka

Zmielone chili, którym przez te wszystkie lata przyprawiałeś swoją pizzę, to papryczki cayenne, które są również popularnie używane do produkcji ostrych sosów. Ich ciepło nie jest nadmierne, co oznacza, że nawet ci, którzy nie lubią pikantnych potraw, nie będą mieli większych problemów, gdy będą one używane z rozwagą dla smaku.

Cynamon

Cynamon jest ikoną i nie trzeba go przedstawiać. Laski cynamonu są przydatne do takich rzeczy jak grzany cydr, ale do swojej podstawowej półki z przyprawami potrzebujesz cynamonu mielonego, który może pozostać aromatyczny nawet przez cztery lata, jeśli jest odpowiednio przechowywany.

Liście laurowe

Te suszeni laurowi liście no muszą jeść, ale gdy dodający zupy, gulasze, zapasy, i braises, ja nadaje subtelnego zielnego smak który jest praktycznie istotny.

Liście laurowe nie pozostają długo świeże, więc wymieniaj je co sześć miesięcy.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest popularna w wypiekach, ale robi również wspaniałe rzeczy, takie jak sosy śmietanowe i gorzkie zieleniny. Kupuj tylko całą gałkę muszkatołową, ponieważ zmielona dość szybko traci swój smak.

Papryka

Papryka jest wytwarzana z suszonej, mielonej słodkiej papryki i jest powszechnie stosowana w potrawach kuchni meksykańskiej, śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Istnieje również ostra, węgierska odmiana papryki, która nadaje bardziej agresywny, dymny smak.

Czosnek w proszku

Nie pozwól, by snoby kulinarne powiedziały ci inaczej - czosnek w proszku jest cudownym składnikiem mieszanek przyprawowych i pocieraczy, a z odrobiną masła tworzy świetny leniwy chleb czosnkowy (a kto nie kocha leniwego chleba czosnkowego?).

Jak przechowywać przyprawy?

Przyprawy powinny być przechowywane w pojemnikach z hermetycznymi pokrywami, najlepiej w ciemności. Idealne jest przechowywanie w stojaku na przyprawy lub szufladzie, ale jeśli wolisz stojak na blacie lub ścianie, zdecyduj się na słoiki, które są barwione lub nieprzezroczyste. Sprawdź poniżej kilka z naszych ulubionych opcji.

Top